Russ 2021!

Valg av russepresident og visepresident ble i år gjort digitalt, og etter hvert som resultatene tikket inn, var det til slutt Eline Brenne som ble valgt til president, med Jonas Nikolaisen hakk i hæl. Vi har møtt de for en liten prat, og hørt litt hva de tenker om årets russefeiring.

Russepresident og visepresident St. Olav - Klikk for stort bildeEline og Jonas Lise Lotte Westli

"Russefeiringen handler om å feire 13 års skolegang med venner som man har både kjent fra barneskolealder, men også nye venner som man har blitt kjent med på videregående." svarer begge to på spørsmålet om hva russefeiringen betyr for dem. De er også enige om at feiringen i år vil bli annerledes, uten de store treffene de har gledet seg til, men de er innstilte på å gjøre det beste ut av situasjonen.

Russepresident og visepresident St. Olav - Klikk for stort bilde

Hvordan ser dere på å tøye grenser fordi man er russ?

"Å tøye grenser er unødvendig og uakseptabelt. Det er en grunn til at vi har lover og regler, ettersom de setter en standard for hvordan vi skal behandle andre mennesker", svarer Eline. Jonas skyter inn: "Man skal behandle medruss og andre so man vil bli behandlet selv".

Med smittevern og andre anbefalinger når det gjelder antall personer som kan være samlet, er jo dette en utfordring slik som det er nå. Det kan jo endre seg før vårens russetid, så vanskelig å vite hva man skal forholde seg til da. Når det gjelder russebiler og busser, så forteller Eline og Jonas at de som er på van og buss vet hvilket ansvar de har, og hun tror det kommer til å gå greit så lenge buss og van-rus følger Folkehelseinstituttets råd når den tid kommer. De som planlegger å være med andre på bil eller buss, vil prøve å gjøre det beste ut av det - selv med begrensningene man har i disse tider.

Hva med russeknuter, alkohol og andre rusmidler - har dere noen tanker rundt det?

Jonas: "I fjor så hadde jo russen coronavennlige russeknuter og hvis dette fortsatt er nødvendig så vil det bli brukt. Man klarer å ha en god russetid uten alkohol, men alkohol er en stor del av russefeiringen så det er viktig å begrense seg å vite når du har drukket nok så du påfører andre skade eller skader deg selv."

Eline: "Vi har allerede noen tanker til hva som kan gjøres annerledes, blant annet coronavennlige knuter. Men hele situasjonen vi står ovenfor er jo ganske uviss så vi tar dag for dag, og må bare følge med på FHI´s råd for hva som er lovlig og ikke. Jeg mener at man kan få en like morsom og opplevelsesrik russetid edru. Men for mange russ spiller alkoholen en viktig rolle ved sosiale sammenkomster. Dersom man drikker alkohol er det viktig å begrense seg, og drikke med måte, og vite når nok er nok. Like viktig som å vite at nei er nei. Dersom russen klarer å begrense seg, er jeg overbevist at vi kan forebygge at uakseptable hendelse skjer i ruspåvirket tilstand. Det er også viktig å poengtere at russetiden er noe man gjerne vil huske, og at den ikke skal være en svart tåke."

Russerevyen har de allerede noen tanker om i årets russestyre, men slik det er nå vet de ikke om det blir noen revy som det pleier. Her må man ta det dag for dag, følge utviklingen og vurdere det fortløpende.

Visepresident St. Olav - Klikk for stort bilde
Russepresident St. Olav - Klikk for stort bilde

Neste år har Jonas ikke landet helt på hva han skal gjøre, men økonomi, finans og markedsføring synes han er spennende. Eline er også usikker på om hun skal studere eller ta et friår - men vet at hun skal bruke realkompetansen sin i videre utdanning. Mulig det blir sivilingeniør-studier, siden hun trives med fag der det er to streker under svaret :-)

Til slutt vil både Eline og Jonas komme med noen gode råd. Det er viktig å understreke at det finnes en tid etter russetiden. Eksamen er rett rundt hjørnet når russetiden er over, så det er viktig å være tilstede og følge med i timene selv om det er russetid!

Takk for praten, og lykke til videre med både russetid og det dere velger å gjøre etter tiden på St. Olav!